All you see

Ziua 3: Vamos a la Playa

In ciuda vremii care incepea usor, usor, sa aduca aminte de toamna, planul pentru a treia zi de Barcelona includea doua lucruri: shopping si plaja. Acum, sa nu va inchipuiti finalul lunii septembrie aici ca o toamna romaneasca, in care zgomotul facut de vantul turbat e estompat doar de clantanitul dintilor, iar soarele se vede la fel de rar ca eclipsa de soare. Desi nu mai era innabusitor de cald, chiar si cele 24-26 de grade, combinate cu aerul umed te pot face sa transpiri cu simt de raspundere. Ce-i drept, n-a fost cazul chiar in ziua 3, una dintre cele mai putin propice zile pentru stat si lenevit la soare. Dar, cum spunea cineva istet, plans are useless, planning is essential.

Dupa ce in prealabil vazusem Barceloneta Beach, o plaja cu apa nu foarte curata si relativ aglomerata, acum venise randul unei plaje mai putin cunoscute si mai indepartate de zonele foarte turistice. Cand spun asta, sa nu credeti ca plaja respectiva se afla intr-un ghetou, plin de blocuri fara ferestre si cetateni cu aspect dubios.

Zona spre care ne-am indreptat face parte din partea foarte recenta a orasului, la capatul celui mai lung bulevard din oras: Avinguda Diagonal. E foarte usor de inteles de unde-i vine numele, avand in vedere ca imparte aproape tot orasul in doua parti relativ egale, pe….ce surpriza, diagonala. In plus, intr-un oras in care majoritatea strazilor sunt fie perpendiculare, fie paralele unele fata de celelalte, o artera atat de rebela e usor de remarcat.

Ascutita cladire Telefonica, la capatul dintre Mediterana a Avinguda Diagonal. Desi au minuni arhitectonice vechi de peste 100 de ani la care abia putem visa, cei din Barcelona nu s-au multumit cu contemplarea trecutului glorios ci s-au pus serios pe construit cladiri cu personalitate
Ascutita cladire Telefonica, la capatul dintre Mediterana a Avinguda Diagonal.
Desi au minuni arhitectonice vechi de peste 100 de ani la care abia putem visa, cei din Barcelona nu s-au multumit cu contemplarea trecutului glorios ci s-au pus serios pe construit cladiri cu personalitate

Prima destinatie a fost centrul comercial Diagonal del Mar, un mall marisor, dar fara a fi spectaculos. Si pentru ca nu sunt un impatimit al magazinelor, voi trece repede peste orele petrecute acolo: in definitiv, daca la venituri, arhitectura, infrastructura, fotbal si inca vreo cateva domenii atat de neimportante ne depasesc, macar la capitolul mall-uri sa fim mai buni decat ei. In fine…

Iesiti din mall, veti da cu nasul de o zona frumoasa, in care cladirea Muzeului de Stiinte Naturale si Centrul de Conferinte sunt separate de o esplanada care duce la plaja. Nu pot decat sa ma intreb cati oameni au dat de-a lungul timpului comunicarile stiintifice pe aruncarea de priviri galese catre trupurile care se rumenesc la soare 😀

Museu Blau, noul sediu al stiintelor naturale. Gandindu-te la cladirea care sta sa cada din Iasi, nu poti decat sa zambesti amar: eu cu Museu Blau, noi cu Muzeu Bau-Bau (si-i pacat, ca la muzeul din Iasi chiar merita mers!).
Museu Blau, noul sediu al stiintelor naturale. Gandindu-te la cladirea care sta sa cada din Iasi, nu poti decat sa zambesti amar: ei cu Museu Blau, noi cu Muzeu Bau-Bau (si-i pacat, ca la muzeul din Iasi chiar merita mers!).

Plaja de care zic, cea mai apropiata de Port Forum, se numeste Platja del Bogatell si a fost amenajata cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1992. Cea mai recenta parte, Llevant Beach, e cea la care ne-am limitat: nisipul e extraordinar de fin, mai fin chiar decat cel din amintirile litoralului romanesc de acum multi, multi ani, iar faptul ca e cea mai nordica plaja a orasului si intr-o zona fara obiective de interes pentru turismul de masa o face sa fie mult mai putin populata. Daca v-a fugit gandul la plajele izolate din golfuletele grecesti, v-a fugit degeaba: desi frumusetea salbatica a naturii neatinse nu e de gasit aici, iar singura aparitie exotica era un grup de amici care imparteau un ceai de maté cu salvamarul, plaja are toate dotarile necesare si de negasit pe plajele romanesti: bude civilizate si internet wireless. Bonus, departarea de portul industrial si numarul relativ redus de turisti care o viziteaza inseamna apa mult mai curata decat in alte zone.

Nisip fin, apa curata si suficient spatiu incat nu-ti arunca nimeni nisip in cap
Nisip fin, apa curata si suficient spatiu incat nu-ti arunca nimeni nisip in cap

Cum insa briza marii se facea vinovata de exces de zel, dupa prea putin inot in superba Mediterana am apucat din nou calea orasului nou. Drumul ne-a dus printr-un alt parc cu o amenajare deosebita si foarte in acord cu cladirile unduitoare care il vegheaza: Diagonal Mar.

Daca va ganditi sa aruncati vina pe obiectivul fisheye, mai ganditi-va o data: cladirile unduitoare si formele neregulate par a fi specialitatea locala. Lipsa unor cutremure serioase, curajul arhitectilor si o foarte buna planificare urbana fac din zona moderna a Barcelonei o parte care merita vizitata.
Daca va ganditi sa aruncati vina exclusiv pe obiectivul fisheye, mai ganditi-va o data: cladirile unduitoare si formele neregulate par a fi specialitatea locala. Lipsa unor cutremure serioase, curajul arhitectilor si o foarte buna planificare urbana fac din zona moderna a Barcelonei o parte care merita vizitata.

Structuri avangardiste, pasarele suspendate, palmieri, ba chiar si o egreta mica au mai alinat un pic regretul de a parasi plaja mai repede decat as fi vrut (desi, aproape mereu e mai devreme decat as fi vrut, daca e sa fiu complet sincer).

Parcul Diagonal Mar e un simbol al evolutiei Barcelonei: o amenajare urbana respirand calm si impacare a luat locul unei zone industriale parasite.
Parcul Diagonal Mar e un simbol al evolutiei Barcelonei: o amenajare urbana respirand calm si impacare a luat locul unei zone industriale parasite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *