Reformulare, Restructurare, Recadrare
Am avut dreptate! Serios va spun, am avut dreptate macar partial cand, cu cateva ore inainte de revelion am spus “nu va faceti iluzii! Maine va fi la fel ca azi, doar ca va va durea capul”. Cei care au sperat ca “noul an” e un fel de panaceu nu sunt decat niste naivi: cam totul a ramas la fel, cu exceptia datei, care se incapataneaza mereu sa ne mai aminteasca adaugarea unui +1 la numarul anilor fiecaruia. Vorba “poanta-i veche, prostu-i nou” se adapteaza repejor in “meteahna-i veche, anul nou”.
Pariez ca in viata de zi cu zi nu ati facut acele schimbari pe care tind sa cred ca vi le-ati promis ca “le va aduce noul an” si pentru ca era cazul sa mai scriu si eu ceva, m-am gandit sa va dau o serie de sfaturi mai mult sau mai putin practice, pentru un an mai reusit. Prin urmare:
1) Exista trei de “Re” mentionati in titlul articolului.Toti trebuie urmati!
De cele mai multe ori nu gasim solutiile la o problema pentru ca problema e formulata gresit. Reformuland o problema pe care ai enuntat-o/privit-o din aceeasi perspectiva multa vreme poate sa te duca automat la solutie. Rezolvarea poate fi ascunsa dupa un perete, iar din pozitia in care stai nu poti vedea dupa el. Restructurarea e un pas complementar – de multe ori, problemele noastre sunt incarcate de elemente neesentiale. Daramand zidul care nu-si are locul in peisaj, puteti gasi iesirea din situatia aparent fara iesire. Nu in ultimul rand, recadrati – gasiti un context mai larg, care sa va permita abordari in genul celor pompos denumite “think outside the box”.
2) Scrie si urmareste!
Aproximativ 97% dintre oamenii din lumea intreaga nu si-au formulat niciodata obiective SCRISE. Bine, merge si sa stii ce nu vrei sa faci. O replica celebra dintr-un serial la moda (am lasat conversatia in engleza, pentru farmecul ei):
Rose: (as Gideon pays his tab at the diner) Where are you headed?
Gideon: Nowhere in particular.
Rose: How will you know when you get there?
Gideon: That’s a good question (glancing at her name tag), Rose, that’s a very good question.
Retineti! Nu 2012 va va aduce un loc de munca mai bun, va va ajuta sa slabiti sau sa calatoriti in jurul lumii. Nu visati la postul de director al companiei anul acesta, daca abia v-ati angajat ca asistent in cel mai neimportant departament. Stabiliti obiectivul realist si abordabil si urmariti-l si, nu in ultimul rand, stabiliti perioade de timp plauzibile in care sa se indeplineasca. Nu de alta, dar “sa slabesc 20 de kile” se va intampla cu siguranta in cateva sute de ani, insa cei care vor lucra la excavari prin cimitir nu vor fi prea impresionati de asta.
3) Fii tu in centrul universului!
Sigur, din cand in cand ne mai loveste vidanja sau calcam in cine stie ce produs al digestiei canine si castigam la loto, imbogatindu-ne peste noapte. In cazul in care insa nu ne dorim sa ne petrecem viata rugandu-ne pentru norocul care nu vine (ca in bancul cu tipul care voia sa castige la loto, desi nu juca), ne-ar ajuta sa ne reamintim ca schimbarea incepe de la noi si ne vizeaza in principal pe noi, iar daca persoana intai, singular, nu face pasul, probabilitatea ca cineva sa ne/te/va impinga pe calea spre succes (si fara vreun interes ascuns!) e…minima.
In incheierea acestei originale introduceri in primul numar al revistei, va urez schimbari in bine in noul an, atat in plan MZ-istic cat mai ales in cel al vietii de zi cu zi si va las cu domnul Andy Szekely, sa va explice el mai in amanunt cum e cu obiectivele astea. Vizionare placuta!