Manifesto

Invatamant SH

In ultimele zile, daca nu saptamani, jurnalele de stiri sunt pline de scandalul si controversele iscate de alegerea ministrului invatamantului de a pune tunurile pe Universitatea Spiru Haret. Monstruoasa increngatura de interese din jurul institutiei (zice-se) de invatamant capabila de a scoate zeci de mii de absolventi anual si darzenia cu care Ecaterina Andronescu apara cauza unui invatamant echitabil si de calitate m-au facut din nou sa-mi fie scarba de Romania. In loc sa ne le rusine ca avem un mamut-capusa care serveste unor interese obscure (deopotriva ale asa-zisilor studenti si ale asa-zisilor profesori), politicienii nostri, unul mai calificat decat altul, s-au repezit s-o puna la zid pe singura specialista aflata in discutie (ca de Andronescu-i vorba) si sa-si penduleze simpatic cozile, gudurandu-se in fata a cateva zeci de mii de potentiali alegatori aflati intr-o situatie dificila.

Cel supranumit “Prostanacul”, urmare, probabil, a profunzimii opiniilor proprii si intaiul agramat al natiunii care este s-au repezit in a infiera dorinta colegei lor de partid. Vezi, Doamne, cei care au platit (cu buna stiinta sau cu buna credinta) o forma de invatamant neacreditata, neconforma cu niste standarde minimale de calitate, ar trebui sa beneficieze fara nicio echivalare de o diploma recunoscuta. Daca primul numit anterior are o facultate, individul specializat in cititul “almanahelor” este in totala necunostinta de cauza. Niciunul dintre ei nu se pricepe la invatamant, dar ambii au o parere. O parere pupincurista in prag de alegeri, o parere protectionista fata de colegii lor de breasla care au luat “de-a moaca” diplome sau care “predau” in astfel de institutii. Aflati, domnnilor, ca mai exista si restul de zeci de mii de absolventi care s-au spetit pentru o diploma, care, cand au platit, au cumparat un serviciu, nu o calificare. Restul de zeci de mii de absolventi voteaza si ei in toamna si cam fac alergie la invatamantul SH. Orice ar insemna asta.

Cand te doare capul, te duci la doctor, cand ai o problema cu vreo lege, te duci la avocat, cand vrei sa inveti, te duci la profesori. Acestia sunt specialistii, ei se pricep bine la un domeniu. Lasati-i pe ei sa-si faca treaba si nu va bagati. Andronescu e unul dintre ei. Si mai trebuie inteles un lucru. O diploma n-ar trebui sa fie doar o hartie ci o dovada a unor competente. O parte din ideea de specialist. Ori nu poti face un specialist dandu-i o hartie si atat, cum nu poti pune o pasare de hartie sa zboare doar legandu-i aripile cu sfoara. Si ca sa fie rasu-plansu’ complet, Marius Nitu are dreptate. Recolta e multa, podgoria conteaza, pentru ca mult din produsul de gasit pe piata e contrafacut. Sau, na…Second-Hand.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *