Droguri usoare, constiinte grele
Ohhh, cut the crap! Toata agitatia generata de miscarea pentru trecerea in ilegalitate a “drogurilor usoare” (zise droguri legale, alea care se gasesc in “magazine de vise”) trasneste a ipocrizie si/sau nestiinta! Daca tot ne-am pus pe suspendat si interzis, de ce sa nu interzicem si drogurile cu incidenta cea mai mare si care produc cele mai multe victime, distrugand complet sau marcand ireversibil atat consumatorii cat si familiile acestora: tutunul si alcoolul. Ajung infinit mai multi alcoolici decat pasionati de etnobotanice la urgente. Aaaa, nu convine? Alea nu-s droguri, sunt catalizatori ai socializarii, bag de seama. V-ati adus aminte de prohibitia americana? Ipocritilor!
S-au umplut facebook-ul, ziarele si televiziunile de puritani militanti impotriva acestui flagel care, vezi doamne, frange zborul tinerilor neprihaniti si usor influentabili. Credinta ca vei putea limita existenta unui fenomen aflat si asa la limita legalitatii (ca sa nu mai vorbim de limita moralitatii, pe care vinderea unor produse daunatoare o incalca flagrant) prin interzicerea sa e o dovada de necunoastere crasa a unora (vezi jurnalistii) sau de nevoie avida de capital de imagine (vezi un anume europarlamentar care a initiat un asemenea demers pe facebook). Toata manifestarea se face pompieristic, fara statistici clare despre utilizarea acestor produse, avand in vedere ca nu exista studiu care sa arate provenienta consumatorilor – cati provin din populatia consumatoare de droguri de mare risc, cati consuma droguri “de societate” (alcool, tutun), etc.
Argumentul emotional “cum te-ai simti sa fie si copilul tau o victima a acestor droguri legale?” este bun in masura in care universul tau se limiteaza la emisiunile de scandal si cele culinare. Va pare cunoscuta urmatoarea planta?
Stiati ca semintele sale pot fi folosite pe post de droguri si ca efectele sunt puternice si distructive? Go ahead, fumati-le! Va inchipuiti o armata de luptatori pentru eliberarea sufletelor adolescentilor rupand de pe garduri infama planta? Nu ca pare o gluma?
Interzicerea drogurilor legale (presupunand ca ar fi posibila) ar duce la reducerea spectaculoasa a consumului, nu am niciun dubiu, dar interzicerea acestor etnobotanice ar avea si doua efecte catastrofale: tentatia “prajiturii interzise” va fi mai mare, iar procurarea si consumul unui produs ilicit va crea un nucleu dur de consumatori, alimentati de retele de dealeri, cu cantitati din ce in ce mai mari si compusi din ce in ce mai greu de controlat si, mai grav, presupunand ca substantele etnobotanice dau dependenta, ar genera migrarea unora dintre abonatii la magazine de vise catre drogurile de mare risc (cati exact, nimeni nu poate sti fara studii serioase!).
Un studiu citat vag prin presa romaneasca avanseaza un procent halucinant: 55% dintre adolescenti consuma droguri legale. Dar merita sa scapam de 200 000 de “etnobotanici” cu pretul a 2000 de indivizi cu seringa in vena? Pare aberant? Am luat in calcul ca doar 1% dintre ei ar trece pe droguri de “categoria grea”. Cum v-ati simti daca procentul ar fi de 10%, insa?
Ziceam ca initiativa de trecere in ilegalitate a acestor produse e pompieristica, deoarece e aproape imposibil sa le definesti, la fel cum e imposibil sa gasesti o lista exhaustiva de plante halucinogene – interzici 50 de plante, se gasesc alte 50 din aceleasi familii, dar varietati diferite. Daca eu pastrez firma de “magazin de vise” si imi schimb codul CAEN si toate etichetele produselor in “otrava ecologica pentru insecte” sau “plante si aranjamente feng shui” – pe alea cum le interzici?
Ce-i de facut, atunci? Hugo spunea “ He who opens a school door, closes a prison“. Educatie si diplomatie. Secretul e simplu. Nu campanii de informare cu impact limitat, ci educare in masa. Sa intelegem ca nimeni nu consuma ceva pentru a se distruge ci pentru a se simti mai bine pe moment, stiind riscul unui pericol foarte indepartat. Recompensa proxima si intensa versus sanctiunea distala inseamna probabilitate mare de producere a comportamentului. O mare parte dintre cei care ajung groaznic, ajung din cauza drogurilor puternice si a programelor ineficiente de combatere a consumului. Drogurile usoare, in sine, par sa fi avut un efect pozitiv asupra criminalitatii si a vietii comunitatii. Incidenta infractiunilor violente a scazut in Olanda si este mult mai redusa decat in SUA, deoarece autoritatile din tara de sub nivelul marii au inteles: constientizarea este functie a libertatii si a educatiei.
2 Comments
cerbulvechi
Sa vorbim serios, la modul cut the crap:
1. Ai nevoie de vreo jumatate de kil de seminte de zorele ca sa ai un high decent.
2. Drogurile legale nu sunt un flagel al societatii, dar 90 la suta din consumatorii lor da.
3. Atat timp cat tutunul si alcoolul vor sponsoriza absolut orice campanie electorala, vor ramane principalii cauzatori de moarte.
4. Legalizati cannabis-ul! Cehia, probabil cea mai ok tara din fostul bloc sovietic va spune ceva?
arkanu
Multumesc de comentariu!
Sunt de acord cu tine si mai subliniez o chestie: sunt foarte putine situatiile in care interzicerea iti rezolva problema, iar dezbaterea in cauza nu cred sa fie intre ele. E si mai usor sa controlezi un fenomen care se afla la suprafata decat sa-l trimiti in ilegalitate, pentru ca apoi sa nu mai ai control asupra lui.
Am mai auzit si teoria “nu le fac ilegale pentru ca incaseaza impozite din ele”. Si din videochat se incaseaza impozite grase si nu s-a gandit nimeni sa le interzica inca. Nu sunt ilegale din motive destul de logice.