De zi cu zi

Airbites, dai cu pumnul, pica fisa

Tineti minte acele telefoane publice vechi, care functionau cu fise? Constiinta citadina dezvoltase o zicala cu privire la acestea, zicala pe care o putem extrapola usor la functionarea multora din serviciile de care (nu) beneficiem: “dai cu pumnul, pica fisa”.

Asemeni telefonului, care te trata cu raceala si refuza sa-ti returneze ce-i al tau, insa reactiona la izbitura, functioneaza si serviciile ISP-ului Airbites Iasi.

Scurta cronologie:

Luni, 11.01, pe la ora 18, conexiunea isi da obstescul sfarsit.  Dupa 3 ore, sun la call center-ul lor. Vorbesc politicos, salut respectuos. Mi se spune ca sesizarea s-a inregistrat, a doua zi urmand sa vina echipa sa verifice.

Marti, 12.01, ora 15, ii sun din nou. Mi se spune ca echipa a venit, a verificat si trebuie sa mearga. Evident, nu mergea. Ii rog sa revina, pe acelasi ton respectuos. Mentionez ca sper intr-o rezolvare rapida. La ora 16:30 vin 3 indivizi de la serviciul tehnic. Imi spun ca se duc pana sus sa verifice si se intorc. Le multumesc si le spun ca ii astept sa revina. Evident, nu au facut-o. In seara respectiva aflu ca niciun abonat Airbites din cartier nu putea accesa netul.

Miercuri, 13.01, dupa peste 36 de ore in care nu am beneficiat de un serviciu platit, ora 11:16 ii sun. Dupa convorbiri cizelate si pasnice, decid sa schimb tonul. Se ia, asadar, mina de om suparat si pus pe reclamatii si se incepe convorbirea.

Se mentioneaza, explicit: “e al treilea telefon in 3 zile” si “daca pana astazi la ora 16 nu am internet, ma duc la OPC “(de fapt e ANPC, dar daca-i ziceam asa, riscam sa nu stie ei).

Mi se spune ca pana la ora 14 ar trebui sa functioneze. Ignor promisiunea si intreb pe un ton in niciun caz cordial daca au habar cat e amenda. “1000 de euro, 40 de milioane”, continui expunerea sumbra. Evoc iarasi fatidica ora 16. “Puteti comunica acest lucru colegilor?”, inchei. Vocea de la capatul firului, dupa ce a incercat, pe rand, atitudinea superioara si revolta, murmura sfarsit: “da, le voi transmite”.

15 minute mai tarziu, taica-miu ma suna, intreband daca sunt acasa. In 15 minute a primit 2 telefoane impaciuitoare de la Airbites, a fost intrebat daca se afla langa calculator, pentru a efectua niste verificari. La 12:37, taica-miu ajunge acasa si-mi spune ca lucrurile au revenit la normal, internetul functionand de zor. La ora 16:10 (coincidenta sau nu?), baietii de la tehnic revin, urca din nou la ultimul etaj, coboara la mine, se asigura ca totul functioneaza bine.

Privind in urma, nu pot sa nu ma intreb de ce privim ca normal ce nu e normal? De ce trebuie sa astepti peste 36 de ore in van, doar pentru ca ai vorbit frumos, asa cum ai vrea sa ti se vorbeasca si tie, daca ai fi in locul conlocutorului tau, pentru ca o amenintare si un ton ireverentios sa rezolve problema in mai putin de 90 de minute?

Modul de comunicare eficient da masura educatiei unui popor. Atunci cand vom invata ca normalitatea in relatia client-furnizor de servicii trebuie sa se bazeze pe o comunicare asezata si pe respect reciproc, ne vom numi popor educat. Pana atunci, filosofia pumnului pentru a pica fisa si biciului pentru a pune boul la plug va prima, amabilitatea si promptitudinea ramanand concepte frumoase, identificabile pe dexonline.ro

P.S. Airbites a fost preluat vineri de RDS-RCS, ceea ce, probabil, va insemna un nou pas in profesionalizarea serviciilor oferite clientilor, in preocuparea continua pentru satisfacerea nevoilor acestora si in oferirea unui serviciu de interventie tehnica rapid. Acum, aplicati strikethrough la tot paragraful, incepand cu cuvatul “profesionalizare”, apoi trageti apa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *